מחלקת ההנדסה של תאגיד מי לוד מציגה הישגים מדידים שלא ניתנים לוויכוח
הפחתת סתימות הביוב בעיר ב70% תוך שלוש שנים, הפחתת פיצוצי המים ב50%, הקטנת פחת המים מ-40% ל-15.5% והתחייבות להמשך הורדתו בכ-2% בשנה בשלוש השנים הקרובות. סמנכ"ל הנדסה, אינג' אורי חאיק העניק לנו הצצה לליבת הפעילות של התאגיד.
פורסם בתאריך:
צוות העובדים במי לוד
שנת 2017 מאופיינת בפעילות הנדסית רחבת היקף המעוגנת בהשקעה חסרת תקדים של כ-45 מיליון ₪, שיא ההשקעות השנתי של כל הזמנים בתאגיד. החציון השני של 2017 כולל שישה פרויקטים משמעותיים ומורכבים. ההשקעות הרבות שמבצע התאגיד בפיתוח ושדרוג תשתיות נושאות פרי ולראייה הישגי התאגיד והפידבקים החיובים להם הוא זוכה מהרגולטור- רשות המים.
אינג' חאיק, סמנכ"ל ההנדסה, אשר הגיע לתאגיד לפני חמש שנים בוחר לשים את הזרקור על השיטה והדרך: "בדיוק כמו שאר עובדי התאגיד, מחלקת ההנדסה בראשה אני גאה לעמוד, מורכבת מהון אנושי נהדר המהווה נדבך חשוב ומרכזי ביכולת שלנו להגיע לתוצאות נהדרות מעין אלה. ההון האנושי, עבודה שיטתית ועקבית ותחקור תמידי של ההיבטים הדורשים שיפור, הם היסודות עליהם אנו נשענים."
בתאגיד מדגישים את השימוש הרחב שנעשה באמצעים טכנולוגים ואת היתרונות שלהם. כך למשל, נעשה שימוש במערכת GIS ייחודית המאפשרת פיקוד ושליטה על כל קווי המים והביוב בעיר וכן על תחנות השאיבה. בתאגיד מבצעים שימוש בדיגיטציה לאיסוף נתונים איכותי, דבר אשר חוסך כסף רב ומונע גם מפגעים סביבתיים.
שיטות מדעיות
גם נושא פחת המים זוכה לטיפול יסודי של מחלקת ההנדסה. "מדובר באחד הנושאים הכאובים בקרב התאגידים" מציין אינג' חאיק ומסביר: "פחת המים הינו ההפרש בין המים שרוכש התאגיד מחברת מקורות לבין המים הנמכרים לצרכנים. הפרש זה נובע מנזילות סמויות ומחיבורים לא חוקיים. מדובר בסכומי כסף אדירים" עם קום התאגיד עמד פחת המים על למעלה מ-40%! . החל מיום הקמתו נאבק התאגיד בפחת המים האדיר, אולם הפוקוס עליו הושם ביתר שאת עת הגדירה מנכ"לית התאגיד עו"ד פזית נויברגר את שנת 2017 כשנת המלחמה בפחת ולצורך כך הוקצו משאבים רבים. כיום עומד הפחת על 15.5%, אך בתאגיד לא מסתפקים בכך ומתכננים להמשיך ולצמצמו עם תכנית תלת שנתית להורדת הפחת בכ-2% בשנה. אינג' חאיק סיפר: "תכנית זאת מבוססת על שיטות מדעיות ועבודה יסודית המאפשרים לנו לאתר את מקור הפחת בשיעור של עשרות מטרים. הצבנו לעצמנו יעד להוריד את הפחת למתחת ל-10%, דבר אשר יציב את התאגיד בקו אחד עם מרבית תאגידי המים ויחסוך כ-3 מיליון ₪. מדובר בכסף אשר חוזר לתושבי העיר בשדרוג תשתיות קיימות ובפיתוח תשתיות חדשות."
אינג' חאיק מדגיש את ההקפדה על כל פרט ופרט בפרויקטים המבוצעים: "תאגיד מי לוד מבצע מספר רב של פרויקטים בו זמנית. הדבר מתאפשר הודות למערך הפיקוח ההדוק שלנו. אנו שמים דגש רב על איכות החומר והביצוע בכל פרויקט וכן על התכנון והחשיבה המביאים בחשבון את התפתחות העיר ובנייתן של שכונות חדשות. יש לנו תכנית אב למים ביוב שאנו מעדכנים כל העת והן ממש לא עומדת כאבן שאין לה הופכין. המטרה המרכזית שלנו הינה לבצע כל פרויקט באופן הכי חכם שאפשר, כך שכל קו חדש שאנו מניחים יחזיק לפחות 50 שנה."
עבודות בנווה ירק
דוגמה לפרויקט משמעותי שביצע התאגיד בהצלחה לפני כחודשים, הינו ביטול הקו המנדטורי של מקורות שחצה את העיר ברחוב הרצל. עד אותו פרויקט חלק ניכר מצריכת המים של העיר סופקה באמצעות קו זה. כדי לבטלו ביצע התאגיד עבודות מורכבות ברחובות רמ"א, אדיסון וקוטנר.
מחלקת ההנדסה בתאגיד בהובלתו של אינג' אורי חאיק ביצעה בהצלחה גם פרויקט DMA – המחלק את העיר לשמונה אזורי לחץ. אינג' חאיק הסביר על הפרויקט: "מדובר בפעולה חשובה מאוד, אשר הביאה לצמצום ניכר בסגירות המים, שיפרה את לחצי המים, צמצמה את הפחת והגבירה את ביטחון המים והמוכנות לחירום. חשוב לציין שאת פרויקט זה ביצענו בכוחות עצמנו ובתקציב מינימלי, דבר אשר הצריך יצירתיות וחזון."
חוד החנית
אינג' חאיק ציין: "מדובר בקו מנדטורי אשר חצה את העיר והיה למקור ההזנה המרכזי שלה. זהו קו שהונח לפני כ-70 שנה והיווה "פצצה מתקתקת". לכן החלטנו לפעול לביטול התלות בקו ובאמצעות חשיבה מאומצת ויצירתית הצלחנו לעשות כן. כעת העיר מחוברת למערכת הזנה מאזורי לחץ שונים של מקורות, דבר המשפר בצורה משמעותית ובמאות אחוזים את אמינות אספקת המים וכן את נושא ביטחון המים בשעת חירום." אינג' חאיק סיכם את דבריו: "תאגיד מי לוד, בהובלתה של המנכ"לית, פזית נויברגר, ימשיך להגיע להישגים בכל פרמטר אפשרי וזאת תוך דאגה שהישגים אלה יתורגמו לכסף החוזר לציבור."
יו"ר הדירקטוריון, עמוס חג'ג, ציין: "מחלקת ההנדסה הינה ללא ספק חוד החנית של התאגיד. הביצוע האיכותי, הקפדני והמקצועי בכל פרויקט, מאפשר לנו לבצע פעילות הנדסית רחבת היקף ואיכותית ובכך לשפר את השירות המוענק לתושבי העיר בכלל ההיבטים. אנו בתאגיד מי לוד נוסיף לפעול במרץ רב על מנת לשמור על המגמות החיוביות."