רותם ידלין בועידת החקלאות השנתית: "כששואלים על הרס החקלאות האמיתי, התשובה היא הוותמ"לים"
בועידת ישראל השנתית לחקלאות שנערכה ביום רביעי במלון קראוזה בירושלים בחסות קק"ל, נערך פאנל בנושא "אדמות מדינה כמחולל צמיחה או הרס החקלאות" בו נכחו בין היתר- עמית יפרח, מזכ"ל תנועת המושבים, דודו קוכמן, מזכ"ל האיחוד החקלאי, ד"ר רות פרום, אריכא מנהלת הרשות לתכנון משרד החקלאות, ד"ר עומרי בונה, מנהל מחוז צפון קק"ל ורותם ידלין, ראש מועצת גזר.
פורסם בתאריך: מאת:
נכתב על ידי
מערכת רמלוד נט ובאר יעקב
רותם ידלין, ראש מועצה אזורית גזר, אמרה בנושא: "אני רוצה לספר על דורון ליבנה, חקלאי שקיבל יום קודם את פרס "100 משקים" וזה הסיפור של החקלאות. לא בטוח שגם שנה הבאה או עוד עשור יהיה פה. אז כששואלים על הרס החקלאות האמיתי, התשובה היא הוותמ"לים. 72 אלף דונם בוותמ"לים היו של חקלאים שהם 50% מהוותמ"לים ואף אחד לא עוצר. יש מדיניות שכולם מסכימים שעבר זמנה אבל ממשיכים "לאכול" עוד ועוד שטחים וזה לפני דרכי גישה שהלכו עבור המועצות האיזוריות. חקלאים מקבלים מרמ"י התראות ומפסיקים לעבד את השטח. לישראל יש מלאי תכנוני עד 2035 והוותמ"ל לא עוצר. כבר שנתיים יודעים שהמדיניות הזאת היא פאסה ואת הממשלה זה לא מעניין".
בנוגע לחוסר היכולת של זוגות צעירים להשיג בית משלהם, אמרה ידלין "פה זה הכשל. קריית עקרון גדלה פי 2 במקום שישקיעו בתוך העיר. מתפרשים על עוד ועוד שטחי חקלאות. בעתיד לא יהיה לאן לצאת, ולא יהיה לנו אוכל טרי. אנחנו נתעורר בוד 20 שנה ונשאל איפה היינו".
דודו קוכמן, מזכ"ל האיגוד החקלאי: "המנהל הוא שודד הקרקעות הכי גדול שיש. יש מועצות שיצטרכו לקבל מענק מהמדינה כי לא יוכלו להרוויח כסף. יש וועדה גאוגרפית שמעבירה קרקע לרשות מקומית ופתאום הם מגלים שהם צריכים לשלם על קרקע עירונית".
עמרי בונה, מנהל מרחב צפון בקק"ל : "בישראל עומדים לרשות כל תושב 300 מטר יערות, זה מקביל לשטחים החקלאיים. אם נתמקד באגמון החולה שמבוסס על אדמות חקלאיות שנמסרו לפני 25 שנה לטובת אגמון החולה והמנהלת שאני עומד בראשה, לתת לחקלאים הכנסה אלטרנטיבית על אותם שטחים שנמסרו".
"לפני מספר שבועות נחנך מרכז המבקרים החדש ע"ש רה"מ קנדה סטיבן הארפר שהוא ידיד ישראל, בנוכחות יו"ר קק"ל וסטיבן הארפר. והנה במוסף גלריה של הארץ היה מי שהעביר ביקורת על כך שמשקיעים במקום שהוא לא "מדינת ת"א" ויכול להביא תרומה לפריפריה וזה שערורייתי בעיניי. אני אומר לכל המקטרגים שאם אנחנו רוצים לקדם את הפריפריה צריך להשקיע במיזמים גדולים שיביאו אנשים ויעניקו גאווה לתושבים. באגמון החולה, האתר פתוח למבקרים ופועל במודל מיוחד שבו ניהול האתר הוא שחצי מההכנסות חוזרות לחקלאים כחלופה לגידולים וחצי חוזר לקקל להשקעות חוזרות בפיתוח האתר".
דניאל | 10:57 29.10.23