מיכאל וידל: "אני מוכן לתת הכל למען חינוך הילדים שלנו לניקיון וסדר בעיר!"
אתמול (שני) התקיים בזום כנס החינוך הראשון של "קחו איתכם את הזבל" - מיזם לאומי שהוקם באוגוסט 2020, במטרה להילחם בתופעת הזבל ברשות הרבים. בכנס השתתפו יו"ר "קחו איתכם את הזבל", פרופ' מיכל ציון מאוניברסיטת בר אילן, השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, שר החינוך יואב גלנט וראשי רשויות מקומיות בראשם ראש עיריית רמלה, מיכאל וידל.
פורסם בתאריך: מאת:

נכתב על ידי
מערכת רמלוד נט ובאר יעקב
ראש עיריית רמלה הבהיר בכנס של "קחו איתכם את הזבל" את החשיבות שהוא מייחס לנושא והבטיח להטמיע חינוך לאחריות אישית סביבתית בבתי הספר. מטרותיו המרכזיות של המיזם הן: 1 – חינוך והסברה: פיתוח אחריות אישית שתוביל את האזרחים להימנע מהשארת זבל ברשות הרבים; 2 – אכיפה: החמרת הענישה והטלת קנסות.
בכנס החינוך הציגו תלמידים משלושה בתי-ספר: דרכא ע"ש מנחם בגין - גדרה (המורה מדי קן), אורט מקיף ערבי - רמלה (המורה שיפאאוותד) ומקיף בית ירח - עמק הירדן (המורה אלה סלע-מיכאלוב), את תוצרי פעילותם הלימודית בנושא המיזם.
מיכאל וידל ראש עיריית רמלה: "אני מברך על התוכנית המדהימה הזאת. אני רואה בזה דבר חשוב לאין ערוך. החינוך של הילדים שלנו לניקיון וסדר בעיר. אני מוכן לתת הכול. משאבים, עובדים, ידע... מה שעשיתם בתיכון מקיף ערבי רמלה - אנחנו נעשה בשאר בתי הספר ונטמיע אותו. זה יותר חשוב מהרבה דברים אחרים".
השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: " אני גאה ממש לראות את דור העתיד.אתם תחנכו את הסביבה שלכם, את ההורים, הסבים וכל הסובבים. ההתארגנות שלכם כל כך ברוכה. הכנס של קחו איתכם את הזבל... הוא כל כך נכון. אני סמוכה ובטוחה שהפעילות שאתם התלמידים והתלמידות מובילים ומובילות זה השינוי שיוביל את העתיד שלנו למקום יותר, נקי וסביבתי, ונצליח להטמיע את היחס לבעלי החיים, וגם לבני אדם. אני רוצה להודות לכם ולכן. אני לא רק גאה בכם, אני תולה בכם הרבה תקוות להיות המנהיגים שלנו, וביחד נעשה את השינוי".
פרופ' מיכל ציון, יו"ר "קחו איתכם את הזבל": ישראל טבעה בזבל ולא יכולתי לעמוד מהצד. הבנתי שחייבים לפעול אחרת. מה שהיה עד עכשיו לא הצליח, ומצב הזבל במרחב הציבורי הגיע לממדים איומים. החלטתי להקים את המיזם "קחו איתכם את הזבל", כי הבנתי שרק אחריות אישית של כל התושבים לא ללכלך ולא להשאיר זבל ברשות הרבים תשנה מציאות במדינת ישראל. במסגרת המיזם החלטנו להפיק את ספר הזבל הגדול של ישראל. יצאה אנציקלופדיה! לשמחתי הצטרפו אלפים רבים, הפועלים במסגרת המיזם. כדברי השיר של אמיר גלבוע גידי קורן ושלמה ארצי: "פתאום קם אדם בבוקר ומרגיש שהוא עם ומתחיל ללכת".
אני מודה לכם התלמידים ולכן המורות. אתם החלוצים שהרימו את הכפפה. אתם הראיתם איך אפשר להוביל שינוי מציאות, תוך הדגשת מיומנויות המאה ה-21 במסגרת הלימוד שלכם. בעיקר הראיתם שערכים כמו אהבת הארץ והטבע, אחריות אישית וחברתית, וערבות הדדית, הם התקווה שלנו לשינוי המציאות העגומה.
תהליך הלמידה שלכם ממשיך, ואנחנו שואבים מכם השראה. את ההצעות שלכם נשמע בחלק ג' של הכנס.
תודה למנהלות ולמנהל בתי הספר, תודה למפקחת על מדעי הסביבה גב' סאמיה אבו חייט, לד"ר גילמור קשת ראש אגף המדעים במשרד החינוך. תודה לכולכם על אשר מיצבתם לתלמידים ולמורות את התשתית החינוכית.
אני מודה לך שר החינוך מר יואב גלנט, אשר מיד כששמעת על המיזם נרתמת והתגייסת. תודה לך שר החינוך על מנהיגותך המשלבת חדות מחשבה ומעשה. תודה על תפיסתך המוצדקת שראשי מערכת החינוך, מוריה ותלמידיה בראייה מערכתית הם אלו שישימו את דגל האחריות האישית בראש סדר העדיפויות, וישראל תחזור להיות ערכית ויפה.
תודה לך השרה להגנת הסביבה גב' גילה גמליאל על פועלך למען איכות הסביבה בישראל. את לנו שותפה נאמנה לדרך ולעשייה.
תודה רבה לכם ראשי הרשויות. לכם יש תפקיד מפתח ותרומה קריטית לשינוי המציאות.
כדברי שר החינוך : זרוע החינוך היא הבסיס. הכוח המניע הקריטי לשינוי התפיסה ולעיצוב פני העתיד. אליה חייבים להוסיף את הזרוע הביצועית. לשם כך אנחנו זקוקים לכם, השרה להגנת הסביבה וראשי הרשויות. צריך לשנות סדרי עדיפויות - לאן הולכים המשאבים. חייבים לתגבר את האכיפה ולהשקיע בה. עקב הקורונה עדיין לא הצליחו ראשי הרשויות המכבדים אותנו כאן בנוכחותם לחתום על האמנה של "קחו איתכם את הזבל". התלמידים של אורט מקיף ערבי רמלה כבר היו בקשר מיוזמתם עם ראש העיר. לאחר הסגר אני בטוחה שגדרה, רמלה ועמק הירדן יעשו לכל המדינה בית ספר בהסברה, חינוך ואכיפה. כדי שנתגבר על מיצגי הזבל הפזורים לאורכה ולרוחבה של ישראל, חייבים חינוך ואכיפה. רק ביחד נצליח.
אם נרצה אין זו מזבלה.
שר החינוך, יואב גלנט: " חשוב מאוד הנושא של אחריות אישית. דרך החינוך אתה מסביר לכל ילד מה צריך לעשות ואיך נכון להתנהג. אנחנו נרים על נס את הנושא. אני חושב שהוא נכון מכל בחינה. אני מברך מאוד על השקעת המאמצים וההסברים, ועל הדרך שבה אתם נוהגים.
הרבה יותר חשוב מלנקות הוא לדאוג שלא תהיה אספקה נוספת של זבל ואשפה אל הטבע. ומי שצריך לחולל את השינוי הם הילדים ובני הנוער. כשהם יהיו מבוגרים אני מקווה שהתופעה תהיה מאחורינו"
אנחנו נכניס את המיזם לבתי הספר... לכל השכבות, ונטמיע בעיקר בשכבות הצעירות, כמו גם במגמת מדעי הסביבה ושאר תוכניות הלימודים. נכניס את המיזם לכל המגזרים, כי כולנו חיים על אותו חבל ארץ. אני רוצה להודות לפרופ' מיכל ציון, לד"ר גילמור קשת-מאור ראש אגף המדעים, לסאמיה אבו חייט מפמ"ר מדעי הסביבה, ואל תשכחו לקחת איתכם את הזבל!".
להבדיל ממבצעי ניקיון של מתנדבים, מיזם "קחו איתכם את הזבל" ממקד את דרכי הפעולה בטיפוח אחריות אישית של כל אחת ואחד- לא ללכלך! קהילת המיזם דורשת גיבוש תוכנית לאומית למיגור התופעה הקשה מאוד של השלכת זבל ברשות הרבים, והטמעתה, שתתמקד בחינוך, אכיפה, והסברה.
המטרות המרכזיות של הזרוע החינוכית של המיזם הן: שינוי תפיסה בקרב תלמידים ואנשי חינוך באשר לחשיבותה של מניעת השארת זבל ברשות הרבים; טיפוח מנהיגות בקרב תלמידים ומורים כמשני מציאות בחברה הישראלית,והזדמנות לחנך לאחריות סביבתית. צוות החינוך של המיזם, בהובלת גולי אורטל-עברי, פועל בשלושה כיוונים עיקריים: מעורבות חברתית, פיתוח תוכניות לימוד וקשר רב־דורי.
יואל גמליאל, ראש עיריית גדרה: "אני חושב שזה מיזם מצוין, ואנחנו נאמץ אותו במחלקת החינוך. הנושא של איכות הסביבה זה הדור הבא של מדינת ישראל וכמובן של גדרה. למיכל ציון - ישר כוח על היוזמה, על הציונות, על העוצמה. נחתום על כל אמנה שאפשר".
עידן גרינבאום, ראש מועצת עמק הירדן: "למורות ולמורים שנרתמו לתוכנית ולמנהלי בתי הספר ולתלמידות והתלמידים. בשבילנו הפרויקט הוא לא פרויקט אקדמי. בשבילנו הוא החיים. אנחנו רואים מה קורה כשהציבור מגיע הנה, ומה המשמעות כשהם לא לוקחים את הזבל איתם. כל שבוע אנחנו צריכים לפנות הרי זבל אחרי ביקורי עם ישראל. גם אנחנו מאמינים שזה מתחיל עם הצעירים. שיגידו להורים "התבלבלתם: את שאריות הפיקניק שלנו לא נשאיר מאחורינו אלא ניקח אותם איתנו".
אודות מיזם "קחו איתכם את הזבל"
המיזם הארצי "קחו איתכם את הזבל" הוקם באוגוסט 2020 על-ידי פרופ' מיכל ציון, כדי לקדם מרחב ציבורי (שמורות הטבע, חופי הים, גני השעשועים, רחובות) נקי מזבל. השאיפה היא שכל אחד ואחת מאיתנו יגלו אחריות אישית, וגם שתתבצע אכיפה חמורה על המלכלכים. שתי דרכי הפעולה העיקריות הן:
1 – חינוך: לימוד בכל מסגרות הלימוד - מגן הילדים ועד התיכון, שלא להשליך זבל במרחב הציבורי, ושחובתנו להשאיר אחרינו מקום נקי. חינוך של הציבור ייעשה גם בדרך של פרסומים להגברת המודעות.
2 – אכיפה: דרישה מהרשויות להטיל קנסות כבדים ומרתיעים על השלכת פסולת ולכלוך הסביבה.
נתקלתם במקום מלא לכלוך? שילחו תמונות עם שם המקום ותאריך הצילום.